CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 14286|Reply: 152

[Tempatan] Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek kata Tiada keperluan tutup kantin semasa Ramadan.Netizen berbelah bagi

  [Copy link]
Post time 21-3-2023 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Semua kantin sekolah boleh beroperasi seperti biasa sepanjang Ramadan ini bagi memudahkan murid dan pelajar bukan Islam membeli makanan.

Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek berkata isu penutupan kantin tidak sepatutnya berbangkit kerana setiap sekolah perlu menyantuni murid dan pelajar mereka dengan adil.

Dalam konteks Malaysia Madani katanya semua pihak perlu bersifat insklusif dan pada masa sama tetap menghormati Ramadan serta memaklumkan situasi tersebut kepada pelajar bahawa ia merupakan bulan ibadah.

"Proses untuk memahamkan yang lain juga harus bermula, tapi ini tidak bermakna mereka harus dipinggirkan atau tidak ada ruang untuk mereka makan.

"Jadi, pelajar yang bukan Muslim selalunya diberi ruang untuk mereka dan keperluan mereka perlu disantuni pihak sekolah.

"Tidak ada keperluan (menutup operasi kantin), maknanya jangan tutup terus dan jangan paksa mereka... berpuasalah (apabila) melihat rakan mereka berpuasa," katanya.

Ahli parlimen Nibong Tebal itu berkata demikian pada sidang media di Sekolah Menengah Kebangsaan Rancangan Penempatan Semula Pos Betau, dekat Lipis, hari ini.

Turut hadir Menteri Besar Pahang, Wan Rosdy Wan Ismail.
https://m.malaysiakini.com/news/659339

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2023 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Teringat nostalgia daun kelapa.


Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Biarlah budak mahu makan...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by B40tastePosh at 21-3-2023 01:21 AM

Tak payah nak strict sangat dengan budak2 Mumaiyiz.

Lepastu ajar anak kau dapat upah kalau puasa penuh....dasar Etnik tak guna...kecik2 lagi dah diajar terima suapan/rasuah pada kanak kanak... bila dah besar, kau dah jadi tua kutuk,dia bela kau kalau dapat harta kau, baru padan muka dengan Etnik.

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 01:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Alhamdulillah...salah tanggapan aku dgn Fadhlina...ingatkan dia jenis macam ladies boss Yang lain....rupanys sgt prihatin dgn murid....baru bersesuaian dgn Falsafah Pendidikan Negara....minggu pertama tiada PDP...murid2 enjoy...baru lah murid semangat nak gi sekolah...klu tidak sebelum ni Hari pertama terus belajar...macam nak lahirkan angkasawan Negara...tq YB Fadhlina
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 01:10 AM | Show all posts
Good job!  
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-3-2023 01:38 AM From the mobile phone | Show all posts
biarlah bukak, budak kecik bukan wajib puasa..dorang tgh belajar2 puasa pun..dulu korang  sekolah rendah pun puasa yang yok pegi toilet minum air paip-ni aku lah
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 01:49 AM | Show all posts
Budak lagi..tambah lagi kalau banyak juga yang non muslim..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2023 02:16 AM | Show all posts
jejarihalus replied at 21-3-2023 01:05 AM
Alhamdulillah...salah tanggapan aku dgn Fadhlina...ingatkan dia jenis macam ladies boss Yang lain... ...

Wel ... dia ada team dari kalangan orang2 lama dr sektor pendidikan yg dihire oleh PMX kita utk mengatur segala gerak kerja dia. Sbb tu boleh nmpk beza dia masa 1st month kerja dgn skrg. Kalau nk biar dia bergerak sendiri, lingkup la pendidikan Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 03:44 AM | Show all posts
Sian pengusaha kantin la jgk sbb terpaksa bukak and customer x ramai.
Tu nak kene pertimbang gak tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 03:50 AM From the mobile phone | Show all posts
namr replied at 21-3-2023 01:38 AM
biarlah bukak, budak kecik bukan wajib puasa..dorang tgh belajar2 puasa pun..dulu korang  sekolah re ...


Time ambil wuduk, minum air paip.

Dah besar jadi scammer...meniru dalam exam
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 04:16 AM | Show all posts
Budak islam pun boleh makan, jgn paksa budak puasa, setengah prg mng tak blh, ketar badan dorg, lemah, better makan dr jatuh rebah.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 05:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Orenn1 replied at 21-3-2023 04:16 AM
Budak islam pun boleh makan, jgn paksa budak puasa, setengah prg mng tak blh, ketar badan dorg, lema ...

Aku budak budak tak posa no hal....cuma aku ghisau guru2 yg tak boleh posa sebab peks berdarah macam chzy dan zehra mintak budak budak belikheun makanan dari kantin....
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 05:14 AM From the mobile phone | Show all posts
stingerbumpy replied at 21-3-2023 05:09 AM
Aku budak budak tak posa no hal....cuma aku ghisau guru2 yg tak boleh posa sebab peks berdarah mac ...

Pengalaman sapa dibahan tuew
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 05:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Bipolajourney replied at 21-3-2023 05:14 AM
Pengalaman sapa dibahan tuew

Kantin dibuka sepanjang ramadhan no isu sebenarnyer...tapi yg lebih menjadi isu...pengendali pengendali kantin beragama islam yg pilih utk tutup kantin selama sebulan ini utk fokus beribadah...

"Setahun bekerja mencari rezeki....tak cukup cukup keww? Bulan ramadhan...pun masih nak kejar dunia?"

Gitewwww

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 05:24 AM From the mobile phone | Show all posts
B40tastePosh replied at 21-3-2023 03:50 AM
Time ambil wuduk, minum air paip.

Dah besar jadi scammer...meniru dalam exam

Takda ler sampai minum....sekadar macam mandi je....basahkheun satu badan...

Yelah takut dehydration kheunz?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2023 05:28 AM From the mobile phone | Show all posts
slyfynx replied at 21-3-2023 03:44 AM
Sian pengusaha kantin la jgk sbb terpaksa bukak and customer x ramai.
Tu nak kene pertimbang gak tu

Actually kalau creative...pengendali2 boleh juga usahakheun utk menyediakheun pre pact food utk dibawa pulang for iftar.....in such a way boleh manfaatkheun guru guru juga yg boleh beli dari kantin sekolah dan dibawa pulang just to reheat bila waktu berbuka....kata anak jiran aku yg 3 tahun

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 05:34 AM From the mobile phone | Show all posts
stingerbumpy replied at 21-3-2023 05:21 AM
Kantin dibuka sepanjang ramadhan no isu sebenarnyer...tapi yg lebih menjadi isu...pengendali penge ...

Teringat komen minah alter ego multinickname bernama Amyra Rose = @oyo_miow

Meskipun terlihat murni tapi ia bukan fatwa/perintah yang wajib diikuti. Kalau mampu berbuat demikian alhamdulillah, tak mampu alhamdulillah 'ala kulli hal.

Yahudi pown dilarang memukat hari Sabtu jew
Tak ada perinta bulan poser ko cuti bekerja.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 05:36 AM From the mobile phone | Show all posts
stingerbumpy replied at 21-3-2023 05:28 AM
Actually kalau creative...pengendali2 boleh juga usahakheun utk menyediakheun pre pact food utk di ...

Mesti Sting hacked telefon orang, mencuri dengar perbualan untuk dijadikan idea tulisan, maklumlah bila tua lagi lagi bujang, tak ada inspirasi halal. Jadi guna inspirasi haram, kan ?

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 05:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Suchi at 21-3-2023 06:07 AM
jejarihalus replied at 21-3-2023 01:05 AM
Alhamdulillah...salah tanggapan aku dgn Fadhlina...ingatkan dia jenis macam ladies boss Yang lain... ...


Dia pun seorang ibu, cuaca panas skrg ni
Harap kalau cikgu tanak bg budak kecik makan benarkan dorang minum air.
Anak iols darjah 1,mmg tak bg puasa penuh lg kalau tak larat biar je depa nk buka.
Tp kat sek maybe dorang kena puasa la sekerat hari. Masalahnya sesi petang agak azab juga tu, kalau dpt minum air pun takpelaa
Biasalah akan ada mak pak terpaling yg nak ank2 dorang puasa penuh so kena hormat anak2 depa tu sbb tu cikgu akan wajibkan bebudak ni puasa gak kat sekolah sejak anak iols tadika lg.
Baru la depa leh berbangga anak dia hat umur 5 tahun puasa penuh.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

4-10-2023 06:00 PM GMT+8 , Processed in 0.136961 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list