CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek kata Tiada keperluan tutup kantin semasa Ramadan.Netizen berbelah bagi

  [Copy link]
Post time 21-3-2023 06:02 AM From the mobile phone | Show all posts
slyfynx replied at 21-3-2023 03:44 AM
Sian pengusaha kantin la jgk sbb terpaksa bukak and customer x ramai.
Tu nak kene pertimbang gak tu

Maybe yg ramai non muslim ok la kot buka, takpun benarkan budak non muslim mkn bekal dorang kat kantin. Jgnla suh dorang mkn kt tandas ke apa atas sbb nk kena hormat bebudak lain yg berpuasa.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2023 06:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Bipolajourney replied at 21-3-2023 05:36 AM
Mesti Sting hacked telefon orang, mencuri dengar perbualan untuk dijadikan idea tulisan, maklumlah ...

Macam aku nak lumur je uker ko dgn soiled pad aku pepagi ni tau....bau pun tengah betul2 pekat ni....

Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 07:06 AM | Show all posts
kalau "tak hormat Ramadhan" apa yang terjadi? bukan nya bulan puasa tu tetiba tercemar dan jatuh nilai.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 07:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu dulu benda ni tak jadi isu pun. Sekarang ni macam taboo pulak sampaikan yg tak boleh puasa pun nak kena sorok2 makan. Patutnya ajar anak, duduk dlm persekitatan yg bercampur kaum & agama ni kena saling tolerate.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 07:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Rindunya aku zaman sekolah tanpa paksaan ala2 duk negara taliban tu
Benci aku skrg budak kecik pun kena pakai tudung, rata2 terpaksa je pakai tudung sbb malu ngn kenkawan lain yg pakai tudung.
Ntah sapa la yg mulakan semua ni.
Skrg kt sekolah leh tgk berapa kerat je yg tak pakai tudung, tu pun budak2 non muslim sabahan.

Ini paksa puasa plak tu blm lagi mak pak annoying yg bising pasal budak darjah 1 kena skolah sesi ptg nnt susah nk solat zohor bagai.
Geram plak lenkali takyah antar sek keb dah tau sek keb selalunya ada 2 sesi kalau ramai murid.
Ko punya nak jaga kpi nk pastikan anak darjah 1 ko solat penuh pastu nk marah2 plak.
Carila sek private yg boleh sekolah sesi pagi je dan tak ganggu waktu solat tu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 07:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 21-3-2023 05:56 AM
Dia pun seorang ibu, cuaca panas skrg ni
Harap kalau cikgu tanak bg budak kecik makan benarkan dor ...

Kt skola aku tak pakse budak puasa
Selama2 ni pon mmg kantin bukak walaupon budak india berapa kerat je
Sian budak drjh 1-3 skola ptg kan
Kalau dduk transit tak tau ada mkn ke tak tgh hari tu
So kntin bukak jual mkn simple2 je
Sandwich,buah
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-3-2023 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
TeropongThaico replied at 21-3-2023 07:19 AM
Dulu dulu benda ni tak jadi isu pun. Sekarang ni macam taboo pulak sampaikan yg tak boleh puasa pun  ...

Dorang ni ingat malaysia ni melayu muslim je pastu semua agama lain pun kena ikut gak.
Makin menjadi2 dan buat non muslim bertambah menyampah.
Tgkla nnt bulan puasa ni mesti akan ade yg komplain bengang non muslim mkn depan dia.
Nama juga menahan diri, so tahan jelaa diri tu drpd semua ujian dan godaan di bln ramadan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 07:37 AM | Show all posts
adoi.  budak skrg bkn mcm zaman kita dulu.
budak f5 popuan pun kalo uzur selamba makan dlm kelas. siap ada bwk makanan lagi.
dulu kita buka bilik ert utk yg tak puasa ni.. sbb kantin mmg buka mcm biasa  utk non muslim makan.
tp skrg budak mkn je dlm klas. yg suka ponteng puasa tu, depa mmg dari rumah tk puasa pun.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2023 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts
stingerbumpy replied at 21-3-2023 05:28 AM
Actually kalau creative...pengendali2 boleh juga usahakheun utk menyediakheun pre pact food utk di ...

pre pact?? Pre pact tu apa?  Foolnotsobright rupanya.

Kahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 21-3-2023 06:02 AM
Maybe yg ramai non muslim ok la kot buka, takpun benarkan budak non muslim mkn bekal dorang kat ka ...

Biarlah open utk non-muslim. Kalau murid islam tak boleh berpuasa pun biarlah mereka makan di kantin. Masalah umat melayu ni adalah mereka suka buat benda berlebih-lebihan tak kena tempat. Budak sekolah rendah janganlah dipaksa puasa. Sekolah menengah lain cerita la.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 07:40 AM | Show all posts
lepasni ada yang budak kena berbuka kt sekolah sb tgu parent yang meeting sampai malam...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 21-3-2023 07:38 AM
pre pact?? Pre pact tu apa?  Foolnotsobright rupanya.

Kahkahkahkah

And all along aku die die ingat semua org skip posting stinger?

Kahkahkahkahkahkah

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
zehra2 replied at 21-3-2023 07:37 AM
adoi.  budak skrg bkn mcm zaman kita dulu.
budak f5 popuan pun kalo uzur selamba makan dlm kelas. si ...

Kenapa kantin dibuka hanya khusus utk non muslims and not muslims yang tak boleh berposa? Sampai perlu diadakheun bilik khas for them to eat?

Cer citer
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Shayang replied at 21-3-2023 07:31 AM
Dorang ni ingat malaysia ni melayu muslim je pastu semua agama lain pun kena ikut gak.
Makin menja ...

Sekarang gerai gerai makan atau restaurant boleh buka jam berapa?

Pegawai2 jakim aku dengar ditambah bilangan part timers nyer yang diambil khusus hanya pada bulan ramadhan ...utk nab saper saper yg tak posa dan makan disiang hari ditempat2 umum...

Apa betul kewww?
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
namr replied at 21-3-2023 01:38 AM
biarlah bukak, budak kecik bukan wajib puasa..dorang tgh belajar2 puasa pun..dulu korang  sekolah re ...

Akak siap takut nak korek hidung sebab nanti batal katanya sis. Lah rupanya dah besar ni baharu tahahu tak batal rupanya kalau setakat korek tak masuk sampai rongga tekak sis.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Cekgushilla replied at 21-3-2023 07:29 AM
Kt skola aku tak pakse budak puasa
Selama2 ni pon mmg kantin bukak walaupon budak india berapa ker ...

Yup lagipun budak2 ni belah pg tak selera sgt nk mkn, tghari keatas baru dorang rasa nk mkn.
Jadi bila yg sesi petang ni mmg mula la lapar start tghari tu lelagi yg sahur pun taklalu nk mkn.
Lapar tu satu hal tp cuaca panas sgt weh skrg ni smlm tgk budak darjah 1 duk minum air tak berenti.
Sek anak iols tak kuar memo lagi pasal puasa ni tp rasanya kena puasa gak la ni sbb masa pra dulu mmg kena puasa.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2023 08:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak pernah kantin tutup semasa Ramadhan dari akak sekolah rendah sampai kerja kuli sekolah.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
jejarihalus replied at 20-3-2023 05:05 PM
Alhamdulillah...salah tanggapan aku dgn Fadhlina...ingatkan dia jenis macam ladies boss Yang lain... ...

Sheols ada potensi jadi Big Boss terbaik KPM yach. Kalah jantan2 yang pernah pegang portfolio tu selama ni akak ghasa.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 20-3-2023 10:02 PM
Maybe yg ramai non muslim ok la kot buka, takpun benarkan budak non muslim mkn bekal dorang kat ka ...

Sekolah aiol majoriti Muslim. Kantin tak pernah tutup.

Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2023 08:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Haaa mcm ni la bagus.
Dulu meols tadika duk dgn nenek. Tak posa. Jadi kene mkn kat dapor sorg2..lepas tu kene basuh semua pgan mangkuk org yg berpuasa. Mcik n pcik meols 8 org ya. Fast fwd...20 thun kemudian..mcik meols citer la...dia naik kene dgn abg dia..tiba2 kete kene tahan polis..dia igt sbb nak tgkap kantoi mkn dlm kete msa bulan puasa..rupanya nak bgtaw plat numbor tercicir. Tros meols teringat eh msa meols umo 6 tahun dorg remaja..mesti menyamar posa depan nenek n dpt mkn sedap2 kat meja depan. Sampai hati biarkan budak 6 tahun jd pengurus kat dapor masa bulan remdan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

4-10-2023 06:15 PM GMT+8 , Processed in 0.112447 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list